Werkplekonderzoek

Is de werkplek van mijn werknemers goed? Dat is voor elke werknemer verschillend, niet elke werkplek is immers hetzelfde. Onze aanpak is dan ook niet alleen om de werkplek aan te pakken maar ook de werkwijze in kaart te brengen en zo inzicht te geven hoe je op een gemakkelijke manier, beter en gezonder kunt werken.

We zitten vaak wel tot 7 of meer uur per dag achter de computer en met een verkeerde houding kan dit leiden tot nek, schouder en rugklachten. Of we staan te lang in een bepaalde houding, of moeten misschien steeds dezelfde handelingen uitvoeren ? Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van een werknemer kan leiden tot langdurige ziekteverzuim.

Door een verkeerde werkplek kunnen er bij een werknemer klachten optreden die leiden naar een langdurig verzuim. Dat kunnen zowel fysieke- als psychische klachten zijn. Daarom is het van belang dat er een deskundige werkplekonderzoek plaats vindt die deze klachten voorkomt of kan terugdringen. Dit kan zijn voor uw kantooromgeving, voor medewerkers die repeterende handelingen/werkzaamheden uitvoeren, of ze hebben te maken met fysieke belasting waarbij een verhoogde kans bestaat op klachten. Maar ook in de zorg of op scholen kunnen we op gestructureerde wijze de werkomgeving analyseren en hierin adviseren.

Wat doet een werkplekadviseur?

Een werkplekadviseur voert werkplekonderzoeken uit die meer of minder complex kunnen zijn. In een kantooromgeving, productie, zorg of op scholen kan de werkplekadviseur op gestructureerde wijze medewerkers en hun werkomgeving analyseren en adviseren. Dit kan bij klachten, maar het kan ook ter voorkoming van klachten (preventie). Een werkplekadviseur kijkt verder dan standaardinstellingen en werkhouding. De werkplekadviseur signaleert of er sprake is van risico’s, dit ter preventie.

Taken werkplekadviseur:
– Het wettelijk kader van werkplekken in kaart brengen
– Het beoordelen van werkhoudingen
– Klachten bij repeterende beweging (RSI/KANS)
– Beoordelen van fysieke belasting (trekken/duwen/tillen/trillen)
– Beoordelen van de energetische belasting bij werk
– Analyseren van werk en taken
– Werkgedrag in kaart brengen
– Maatregelen om fysieke belasting te verbeteren
– Adviesgesprekken voeren
– Ergonomische hulpmiddelen adviseren

Alle adviezen van de adviseur worden op een heldere wijze onderbouwd. Niet één werkomgeving is een belemmering voor een adequate analyse.

Kosten?

Neem vrijblijvend contact met ons op via info@etcentrum.nl en we sturen u een passende offerte toe.